Sos grzybowy - aromatyczny dodatek nie tylko do mięs. Przepis!

Każde danie smakuje o wiele lepiej, jeśli dodamy do niego sos. Aromatyczny i pyszny sos grzybowy to niemal obowiązkowy dodatek do mięs!
/ 10.07.2018 17:38

Składniki

  • 300 ml wywaru z kości lub mięsa,
  • 50 ml śmietany,
  • 3 - 4 dkg suszonych grzybów,
  • 3 dkg cebuli,
  • 3 dkg tłuszczu,
  • 3 dkg mąki,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz i przyprawa do zup do smaku.

Sposób przygotowania

Grzyby umyć, namoczyć, ugotować z dodatkiem pokrajanej cebuli.

Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, dodać przecedzony wywar z grzybów i gotować ok. 10 min. na małym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania dodać drobno pokrajane grzyby i śmietanę.

Sos połączyć z posiekaną natką pietruszki, doprawić do smaku.

Redakcja poleca

REKLAMA