POLECAMY

Sos cebulowy

Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować około 10 min. na małym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania dodać cebulę, przyprawy i karmel. Sos przetrzeć, zagotować i doprawić do smaku. Podawać do potraw mięsnych.

Składniki

  • 400 ml wywaru z kości lub mięsa,
  • 10-20 dkg cebuli,

  • tłuszcz do cebuli,
  • 3 dkg tłuszczu,
  • 3 dkg mąki, sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • sok z cytryny,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie i karmel.

Sposób przygotowania

Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć. Tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć nie rumieniąc, rozprowadzić zimnym wywarem szybko mieszając trzepaczką, zagotować i gotować około 10 min. na małym ogniu często mieszając. Pod koniec gotowania dodać cebulę, przyprawy i karmel. Sos przetrzeć, zagotować i doprawić do smaku. Podawać do potraw mięsnych.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)