Smażone kalmary z dipem

To jedne z najsmaczniejszych owoców morza!

Weronika Kwaśniak / 10 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Smażone kalmary z dipem
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag mrożonych kalmarów
  • mąka ryżowa do panierowania
  • papryka ostra w proszku
  • olej ryżowy do smażenia
  • cytryna pokrojona w ósemki
  • sól
Na dip:
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki śmietany
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • szczypta soli
Cytrynowy sos do dań z grilla - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak przyrządzić kalmary!

  1. Kalmary rozmroź.
  2. Mąkę ryżową wymieszaj z ostrą papryką i solą.
  3. Do dużego rondla o grubym dnie lub patelni do głębokiego smażenia wlej olej na wysokość mniej więcej 7,5 cm.
  4. Podgrzej do temperatury 190 stopni C.
  5. Kalmary obtaczaj równo w mieszance z mąki.
  6. Kładź na sitku i potrząsaj w celu pozbycia się nadmiaru mąki.
  7. Delikatnie włóż krążki do gorącego oleju i smaż na złocisty kolor kilka minut.
  8. Wyjmij je łyżką durszlakową lub cedzakiem.
  9. Połóż na talerzu wyłożonym papierem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu, posyp solą.
  10. Na dip czosnek obierz, drobno posiekaj, przełóż do miseczki. Dodaj jogurt, śmietanę, posiekaną drobno natkę pietruszki.
  11. Wymieszaj i dopraw solą.

Zobacz też świetne przepisy na sałatki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)