Śliwki zapiekane w boczku

Dwie wersje tego samego przepisu!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Śliwki zapiekane w boczku
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 20 sztuk śliwek suszonych bez pestek
  • 20 plastrów boczku wędzonego
  • czerwone wino  
  • wykałaczki

W drugiej wersji:

  • 20 sztuk śliwek suszonych bez pestek
  • 20 plastrów boczku wędzonego
  • śliwowica
  • wykałaczki
  • orzeszki ziemne
  • rozmaryn
  • pieprz
  • sól
  • ostra papryka
Ciasto francuskie ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Pierwszy przepis na śliwki w boczku:

  1. Śliwki mocz przez godzinę w winie.
  2. Osusz i każdą owiń plastrem boczku, zepnij wykałaczką.
  3. Ułóż roladki na blasze wyłożonej folią aluminiową.
  4. Zapiekaj przez 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni C.

Drugi przepis na śliwki w boczku:

  1. Suszone śliwki skrop śliwowicą i odstaw pod przykryciem na 30 minut.
  2. Do śliwek w miejsce pestek włóż przesmażone posiekane orzeszki ziemne, oprószone solą, pieprzem i papryką oraz po 2 igiełki rozmarynu.
  3. Każdą śliwkę owiń paseczkiem boczku (jeżeli plastry boczku wędzonego są dość szerokie, to można je pokroić wzdłuż na węższe paski) i zepnij wykałaczką.
  4. Śliwki ułóż na blasze i piecz 20-25 minut w temperaturze 170 stopni C.

Zobacz też nasze przepisy na Tłusty Czwartek:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)