Śliwki w wędzonym boczku z grilla

Śliwki w wędzonym boczku z grilla to dobry pomysł na pyszne przekąski, które możesz przygotować na świeżym powietrzu!

DRUKUJ PRZEPIS
Śliwki w wędzonym boczku z grilla
A. Rogalski
Liczba porcji: 8
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 50 dag suszonych śliwek bez pestek
  • 20 dag wędzonego boczku (w cienkich plastrach)
  • 5 dag orzeszków ziemnych lub laskowych
  • 1 kieliszek śliwowicy
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • słodka i ostra mielona papryka
  • rozmaryn
  • sól, pieprz
Zupa serowa z grillowanymi brokułami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Suszone śliwki skrop śliwowicą i odstaw pod przykryciem na około 30 minut.
  2. Dobrze schłodzone plastry boczku pokrój ostrym nożem wzdłuż na paski o takiej szerokości, aby można było zawinąć śliwki.
  3. Na patelni rozgrzej olej, włóż obrane ząbki czosnku, usmaż na brązowo, wyjmij i wyrzuć. Na pozostały na patelni olej wsyp grubo posiekane orzeszki i smaż, mieszając. 2–3 minuty. Zdejmij z ognia, oprósz paprykami, solą oraz pieprzem.
  4. Do śliwek w miejsce po pestkach wkładaj po pół łyżeczki przygotowanych orzeszków i 1–2  igiełki rozmarynu. Każdą śliwkę owiń paseczkiem boczku i zepnij wykałaczką.
  5. Śliwki ułóż na tackach do grillowania. Piecz nad rozżarzonymi węglami dotąd, aż boczek będzie chrupiący i rumiany. Podawaj na gorąco od razu po zdjęciu z grilla.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)