Serowe placki z borówkami

Borówki można zastąpić czarnymi jagodami!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Serowe placki z borówkami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag serka waniliowego
  • 2 małe jajka
  • 4 czubate łyżki mąki
  • płaska łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta kurkumy
  • 10 dag borówki amerykańskiej lub czarnych jagód
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • olej i masło do smażenia
  • cukier puder
Ciasto francuskie ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na serowe placki z borówkami!

  1. Serek waniliowy połącz w dużej misce z całymi jajkami, mąką przesianą przez sitko z proszkiem do pieczenia oraz kurkumą.
  2. Borówki i suszoną żurawinę opłucz, delikatnie osusz, po czym dodaj do przygotowanego ciasta.
  3. Na teflonowej patelni rozpuść 2 łyżki masła i łyżkę oleju.
  4. Kładź łyżką małe placuszki (po 4-5 na porcję).
  5. Smaż na małym ogniu, co jakiś czas odwracając łopatką, aby placki usmażyły się także w środku.
  6. Przed podaniem oprósz je lekko cukrem pudrem.

Zobacz inne przepisy na placki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
mmm zrobię te serowe placki z borówkami na imieniny cioci!