Sałatka z ryżem

Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć i ostudzić.

Składniki

  • 25 dag ryżu długoziarnistego
  • 20 dag groszku z puszki
  • 10 dag kukurydzy z puszki
  • 1 ogórek
  • 2 duże pomidory
  • 2 dymki
  • ocet winny
  • oliwa
  • sól, pieprz, pęczek oregano

Sposób przygotowania

Ryż ugotować na sypko w lekko osolonej wodzie. Odcedzić, przelać zimną wodą, osączyć i ostudzić.

Osączyć groszek i kukurydzę. Pomidory sparzyć wrzątkiem, zdjąć skórkę, miąższ pokroić w kostkę. Ogórek umyć, obrać i pokroić w kostkę. Cebulę posiekać. Wszystkie warzywa wymieszać z ostudzonym ryżem.

Przyprawić do smaku, skropić octem winnym i oliwą. Posypać posiekanym oregano i wymieszać. Sałatkę należy odstawić do lodówki na 1 godz., przed podaniem wymieszać.

SKOMENTUJ (4)
Sałatka z brązowym ryżem - Kasia gotuje z Polki.pl
KOMENTARZE (4)
Gość We-Dwoje.pl/6 lat temu
nie nalezy laczyc ogorka z pomidorem. bo wszystkie wlasciwosci odzywcze znikaja.
Gość We-Dwoje.pl/7 lat temu
jeszcze nie robiłam ale napewno ją zrobię .wydaje mi się że będzie dobra.
Gość We-Dwoje.pl/7 lat temu
nie podoba mi sie ten przepis jest ochydnyyyy
POKAŻ KOMENTARZE (4)