POLECAMY

Doskonała przekąska na zimno - sprawdź nasze przepisy na roladę szpinakową!

Rolada szpinakowa to doskonała przystawka na zimno, która zachwyci gości na każdym przyjęciu. Sprawdź nasze przepisy!

/ 4 miesiące temu
Doskonała przekąska na zimno - sprawdź nasze przepisy na roladę szpinakową! fot. Fotolia

Rolada szpinakowa przygotowywana na bazie mrożonego lub świeżego szpinaku to lekka przekąska z dodatkami, która doskonale łączy się z rybą, warzywami lub serem. Rolada ze szpinakiem i łososiem, rolada szpinakowa z serem lub wędzonym łososiem to ciekawa alternatywa dla zwykłych przystawek – sprawdź nasze przepisy!

Rolada ze szpinakiem i łososiem: przepis

Oto składniki na roladę ze szpinakiem i łososiem:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 3 jajka
  • dwa serki kremowe
  • 300 gram pieczonego łososia
  • ząbek czosnku
  • opakowanie mrożonego szpinaku

Jak zrobić roladę ze szpinakiem i łososiem?

Rozgrzewamy masło na patelni i podsmażamy szpinak i czosnek. Po przesmażeniu odsączamy nadmiar wody. W mikserze ubijamy białka na sztywno i powoli dodajemy do masy szpinakowej. Dosypujemy  do całości mąkę i mieszamy. Wykładamy blachę papierem do pieczenia i wylewamy przygotowaną masę. Roladę szpinakową pieczemy przez 190 stopni Celsjusza przez 20 minut w piekarniku. Po wystudzeniu blatu szpinakowego dodajemy stopniowo serek i smarujemy całość. Zwijamy roladę szpinakową. Po godzinie kroimy całość na 4-5 cm plastry. Rolada szpinakowa smakuje wybornie z dodatkiem pomidorków koktajlowych.

Rolada szpinakowa z serem: przepis

Oto składniki na roladę szpinakową z serem

  • łyżka masła lub margaryny
  • łyżka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • opakowanie kremowego serka smakowego
  • 3 łyżki żurawiny
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Jak zrobić roladę szpinakową z serem?

W dużym rondlu podsmażamy masło z mrożonym szpinakiem. Dodajemy posiekany drobno czosnek i doprawiamy sola i pieprzem do smaku.  Roztrzepujemy żółtka i dodajemy przesianą mąkę wraz z ubitymi białkami na sztywno. Pieczemy masę szpinakową na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez 20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po wystudzeniu blatu smarujemy kremowym serkiem smakowym i dodajemy żurawinę. Zwijamy ciasno w rulon i pozostawiamy na godzinę. Rolada szpinakowa  pokrojona w plastry i podawana jako zimna zakąska to ciekawy sposób na przyjęcie gości.

Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem: przepis

Oto składniki na roladę szpinakową z wędzonym łososiem:

  • 2 duże jajka
  • opakowanie mrożonego szpinaku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • 200 gram wędzonego łososia
  • opakowanie serka śmietankowego
  • garść posiekanego koperku

Jak zrobić roladę szpinakową z wędzonym łososiem?

Mrożony szpinak układamy na patelni i podsmażamy do pozbycia się nadmiaru wody. Mieszamy całość z żółtkami, solą i pieprzem. Ubijamy białka na sztywno i łączymy ze szpinakiem. Masę szpinakową wykładamy na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 20 minut. Roladę szpinakową smarujemy serkiem, posypujemy posiekanym koperkiem, zwijamy i kroimy na mniejsze kawałki. Idealnie smakuje z dodatkiem marynowanej cebuli.

Sprawdź inne przepisy na przekąski!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)