Rogaliki drożdżowe z szynką i warzywami

Rogaliki pyszne są na gorąco, podane np. jako paszteciki do czerwonego barszczu.

DRUKUJ PRZEPIS
Rogaliki drożdżowe z szynką i warzywami
A. Rogalski
Liczba porcji: 12
Czas wykonania: 25 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Na ciasto drożdżowe do rogalików:

  • 3 szklanki mąki
  • pół kostki masła
  • 1 jajko
  • torebka drożdży instant na 0,5 kg mąki
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • sól

Na nadzienie:

  • 2 kolorowe papryki
  • 1 cebula
  • 20 dag szynki
  • 3 łyżki marynowanych oliwek
  • 4–5 łyżek startego parmezanu
  • 2 łyżki oliwy
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • 1 jajko
  • gruba sól
Walijski chlebek z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na rogaliki drożdżowe!

  1. Mąkę przesiej ze szczyptą soli, wymieszaj z drożdżami, posiekaj z pokrojonym masłem.
  2. Dodaj jajko i ciepłe mleko rozmieszane z cukrem. Odstaw do wyrośnięcia.
  3. Paprykę i cebulę posiekaj, podsmaż na oleju.
  4. Dodaj pokrojone oliwki oraz szynkę. Wymieszaj z parmezanem.
  5. Dopraw ziołami, solą i pieprzem.  
  6. Ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na grubość 1 cm, pokrój na trójkąty.
  7. Posmaruj nadzieniem i zwiń rogaliki. Ułóż na wyłożonej pergaminem blasze.
  8. Odstaw do wyrośnięcia. Posmaruj jajkiem, posyp grubą solą.
  9. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni.
  10. Upiecz na złoty kolor (około 30 minut).
Przepis z "Pani domu"

Zobacz inne przepisy na przekąski:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)