Ręcznie ucierane pesto Magdy Gessler

Smakuje znacznie lepiej i pachnie o niebo mocniej od robionego na szybko w blenderze!

DRUKUJ PRZEPIS
Ręcznie ucierane pesto Magdy Gessler
Shutterstock.com
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • Duży pęczek bazylii
  • 100 g orzeszków piniowych
  • 50 g parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • ¾ szklanki oliwy extra vergine
  • Łyżeczka soli
  • Cytryna do smaku
Pesto rosso - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis Magdy Gessler na pesto!

  1. Czosnek obrać i drobno pokroić, oderwać listki bazylii od łodyżek, parmezan utrzeć na tarce o najmniejszych oczkach.
  2. W moździerzu utrzeć sól z czosnkiem, dodać  orzeszki pinii i utrzeć na pastę, dodawać listki bazylii i ucierać razem na miazgę.
  3. Kiedy bazylia jest już zmiażdżona, dodawać na zmianę oliwę i parmezan.
  4. Na końcu doprawić ewentualnie solą i sokiem z cytryny.
Przepis autorstwa Magdy Gessler

Magda Gessler jest restauratorką
i redaktor naczelną serwisu Smaki Życia.pl

Sprawdź inne przepisy Magdy Gessler:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (4)
/rok temu
można dodać płatki migdałowe zamiast orzeszki też jest bardzo smaczne
/rok temu
Produkty do pesto są tak drogie, że nie stać mnie na tę potrawę. W Lidlu kupię dużo tańsze.
/3 lata temu
Tak super przepis niestety nie na moją "kieszeń" orzeszki piniowe - drogiee są :( a parmezan...
POKAŻ KOMENTARZE (1)