Racuszki ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie

Smak dzieciństwa? Pyszne racuszki ze śliwkami!
Weronika Kwaśniak / 19.08.2016 07:10
DRUKUJ PRZEPIS
Racuszki ze śliwkami - przepis składniki i przygotowanie fot. Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • duża szczypta soli
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • kilka dużych śliwek
  • 5-6 łyżeczek masła
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania lub miód do polania
Przygotowanie:

Zobacz przepis na racuszki ze śliwkami - dla nas to kwintesencja smaku dzieciństwa! Posyp je cukrem pudrem lub polej lukrem, a potem delektuj się ich smakiem.

  1. Do miski wsyp mąkę, dodaj sól, proszek do pieczenia i jajka.
  2. Mieszając, dolej tyle mleka, by powstało dość gęste ciasto.
  3. Odstaw je na 15 minut.
  4. Śliwki umyj, pokrój w grubsze plastry, usuwając przy tym pestki.

Ciasto czekoladowe ze śliwkami - przepis

  1. Na patelni rozpuść łyżeczkę masła, połóż 4-5 plastrów śliwek.
  2. Każdą przykryj porcją ciasta.
  3. Podlej olejem, smaż, aż placek nabierze złotego koloru z jednej strony.
  4. Wtedy łopatką obróć go na drugą stronę i też usmaż na złoty kolor.

Nutella ze śliwkami - przepis

  1. Racuchy zdejmij z patelni, ułóż na talerzu wyłożonym papierowymi serwetkami, osącz z nadmiaru tłuszczu.
  2. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem lub polej miodem.
DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA