Racuszki drożdżowe

Smak dzieciństwa!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Racuszki drożdżowe
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 250 g mąki
  • 25 g drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki rodzynek
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Ciasto francuskie ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na drożdżowe racuszki!

  1. Mąkę przesiej do miski.
  2. Zrób wgłębienie w mące, wsyp pokruszone drożdże, posyp cukrem i zalej połową letniego mleka.
  3. Odstaw na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować.
  4. Dodaj resztę mleka i jajko, wsyp rodzynki.
  5. Wszystko wymieszaj łyżką, a na koniec oprósz mąką. Ciasto nie powinno być ani zbyt rzadkie, ani zbyt gęste.
  6. Miskę z ciastem przykryj lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić objętość.
  7. Olej wlej do rondla i zagrzej.
  8. Łyżką do zupy nabieraj porcje ciasta i wrzucaj na rozgrzany olej.
  9. Gdy racuchy zarumienią się z jednej strony, obróć je na drugą stronę, aby się równomiernie usmażyły.
  10. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Zobacz inne przepisy na racuchy:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)