Racuchy z jabłkami

Smak dzieciństwa - nikt nie oprze się tej pokusie!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Racuchy z jabłkami
Fotolia
Czas wykonania: 120 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży
  • 4 jabłka
  • sól
  • 3 łyżki cukru
  • jajko
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka (ale nie gorącego)
Ciasto z kajmakiem i jabłkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiej do dużej miski.
2. Do mąki dodaj szczyptę soli, a następnie wymieszaj.
3. Na środku zrób wgłębienie, wkrusz do niego drożdże i posyp je cukrem.
4. Zalej drożdże połową szklanki mleka i odstaw na mniej więcej kwadrans.
5. Po upływie kwadransa dodaj jajko i resztę mleka. Wymieszaj.
6. Odstaw ciasto na półtorej godziny do wyrośnięcia.
7. Po upływie wyznaczonego czasu nabieraj porcje ciasta dużą łyżką i smaż na rozgrzanym oleju, aż racuchy będą złociste.
8. Podawać posypane cukrem-pudrem.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/rok temu
A co z jablkami?
/3 lata temu
Racuchy z jabłkami to ulubione danie z mojego dziecinstwa. Moja babcia zawsze smazyla pyszne!