POLECAMY

Racuchy z serem białym

Racuchy z serem białym to idealna opcja na Tłusty Czwartek, a także na drugie śniadanie lub podwieczorek!

Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu
DRUKUJ PRZEPIS
Racuchy z serem białym
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 40 dag mąki
  • 2 jajka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki cukru
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 100 ml mleka
  • 50 dag sera białego tłustego
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania
Przygotowanie:

Zobacz przepis na racuchy z białym serem!

  1. Z mąki, jajek, sody, cukru, cukru wanilinowego, szczypty soli i mleka rozmieszaj dość gęste ciasto na racuchy.
  2. Ser rozgnieć widelcem, dodaj do ciasta, dokładnie wymieszaj łyżką.
  3. W garnku rozgrzej sporą ilość oleju.
  4. Łyżką nabieraj porcje ciasta i kładź je na tłuszcz.
  5. Smaż na lekko brązowy kolor.
  6. Wyjmij racuchy z serem łyżką cedzakową lub szpikulcem, połóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami.
  7. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Zobacz więcej przepisów na pyszne desery

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)