POLECAMY

19 przepisów na najpyszniejsze racuchy

Sprawdź nasze przepisy na najpyszniejsze racuchy! Wolisz kokosowe, ze śliwkami czy serowe?

Weronika Kwaśniak / miesiąc temu
19 przepisów na najpyszniejsze racuchy fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Przepis na racuchy opiera się na użyciu mąki, świeżego albo zsiadłego mleka, jajek oraz drożdży. Dodatki są bardzo różne - popularnością cieszą się zarówno racuchy z jabłkami, jak i racuchy z bananami, racuchy ze śliwkami lub racuchy kokosowe. Racuchy uchodzą za tradycyjną potrawę kuchni polskiej, w niektórych regionach pod tą nazwą znane są również placuszki przyrządzane z ziemniaków.

Przepis na racuchy z jabłkami

Jak zrobić racuchy z jabłkami? Oto składniki na 4 porcje racuchów:

  • 5 jabłek,
  • szklanka mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki śmietany 18%,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • cukier puder,
  • olej do smażenia.

Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój owoce na drobne kawałki. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, dodaj jajka, śmietanę i mleko, wszystko wymieszaj mikserem. Ciasto powinno być dość gęste.

Plastry jabłek mocz w cieście i kładź na rozgrzany olej. Po chwili odwracaj na drugą stronę. Osącz racuchy z jabłkami na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Zobacz więcej przepisów na to, co zrobić z jabłek

Przepis na racuchy z bananami

Jak zrobić racuchy z bananami? Oto składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki mąki,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • jajko,
  • 2 dojrzałe banany,
  • sok z połowy cytryny,
  • odrobina mleka,
  • 2 łyżki oleju.

Banany, których użyjesz do racuchów, powinny być duże i mocno dojrzałe. W misce połącz mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. Banany obierz, rozgnieć widelcem na papkę, skrop sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Bananową papkę wymieszaj z jajkiem, mlekiem i olejem, następnie masę wymieszaj z suchymi składnikami. Gotowe ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste, dodaj jeszcze mleka, jeśli za rzadkie - mąki.

Ciasto na racuchy kładź łyżką na rozgrzaną patelnię wysmarowaną niewielką ilością oleju. Smaż z obu stron na złoto. Usmażone racuchy z bananami odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj oprószone cukrem pudrem.

Przepis na racuchy z serem

Jak zrobić racuchy z serem? Oto składniki:

  • 40 dag mąki,
  • 2 jajka,
  • łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 łyżki cukru,
  • cukier wanilinowy,
  • szczypta soli,
  • 100 ml mleka,
  • 50 dag sera białego,
  • olej,
  • cukier puder do posypania.

Z mąki, cukru, jajek, sody, cukru wanilinowego, szczypty soli i mleka rozmieszaj dość gęste ciasto o konsystencji śmietany. Ser rozgnieć widelcem, dodaj do ciasta, wymieszaj. W garnku rozgrzej sporą ilość oleju - racuchy z serem powinny być smażone w głębokim tłuszczu.

Łyżką nabieraj porcje ciasta na racuchy i kładź na tłuszcz. Smaż na lekko brązowy kolor. Wyjmij je łyżką cedzakową, połóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami. Oprósz cukrem pudrem.

W poniższym zbiorze znajdziecie jeszcze 19 przepisów na racuchy: racuchy z malinami, racuchy ze śliwkami, zdrowe racuchy owsiane, racuchy kokosowe, a także racuchy ryżowe.

Sprawdź więcej naszych przepisów na przekąski

Zobacz jeszcze 19 przepisów na racuchy:

Racuchy z serem białym
Racuchy z serem białym
Racuchy z serem białym to idealna opcja na Tłusty Czwartek, a także na drugie śniadanie lub podwieczorek!
Zdrowe racuchy owsiane
Zdrowe racuchy owsiane
Zdrowe racuchy owsiane są świetną przekąską - może przygotujesz je na podwieczorek lub drugie śniadanie?
Bananowe racuchy z cukrem pudrem
Bananowe racuchy z cukrem pudrem
Szybka i apetyczna przekąska: pyszne, bananowe racuchy z cukrem pudrem!
Racuchy z malinami
Racuchy z malinami
Drożdżowe racuchy idealnie komponują się ze smakiem owoców!
Racuszki ryżowo-cytrynowe
Racuszki ryżowo-cytrynowe
Smaczna przekąska!
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami
Poczuj smak dzieciństwa!
Racuszki ze śliwkami
Racuszki ze śliwkami
Smaczna, słodka przekąska!
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami
Smak dzieciństwa - nikt nie oprze się tej pokusie!
Owocowe racuchy
Owocowe racuchy
Nie można ich nie lubić!
Racuchy twarogowe
Racuchy twarogowe
Najlepsze!
Racuchy z jabłkami
Racuchy z jabłkami
Racuchy będą miały wyrazistszy smak, jeśli jabłka posypiesz cynamonem.
Hit na Tłusty Czwartek: racuchy z bananami
Hit na Tłusty Czwartek: racuchy z bananami
Racuchy z bananami najlepiej posypać aksamitnym cukrem pudrem!
Senegalskie bananowe racuchy
Senegalskie bananowe racuchy
Na senegalski deser bardzo często je się przepyszne i bardzo lekkie bananowe racuchy. Są łatwe w przygotowaniu więc każdy może postarać się je zrobić. Jest wiele różnych wariacji nadzienia racuchów, ale najpopularniejsze we Wschodniej Afryce to właśnie banany.
Racuchy z białym serem i dżemem
Racuchy z białym serem i dżemem
Racuchy na słodko z białym serem i dżemem, zgodne z zasadami diety Montignaca.
Racuchy proteinowe
Racuchy proteinowe
Pyszne racuszki na słodko, można jeść na diecie białkowej.
Ananasowe racuchy
Ananasowe racuchy
Mąkę, jajka, jogurt i sól zmiksować aż powstanie jednolita masa.
Racuchy z serka homogenizowanego
Racuchy z serka homogenizowanego
Wszystkie składniki dokładnie razem wymieszać. Kłaść łyżką na gorący olej. Odsączyć, posypać cukrem pudrem.
Racuchy bananowo-kokosowe
Racuchy bananowo-kokosowe
Banany obrać, każdy z nich podzielić na 4 równe części. Zalać je alkoholem i odstawić na bok. Oddzielić żółtka od białek. Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozkruszyć i dodać do mąki. Dodać też żółtka, mleko i 1 łyżkę oleju. Całość mieszać dość energicznie, aż nie będzie widać żadnych grudek.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)