Ptysie z sałatką paprykową

Efektowna i apetyczna przekąska!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Ptysie z sałatką paprykową
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
Na ciasto:
  • 10 dag masła
  • 20 dag mąki  
  • szklanka wody
  • 5 dużych jajek
  • szczypta soli
Na nadzienie:
  • 25 dag sera białego
  • łyżka majonezu
  • kawałki różnokolorowej papryki
  • 5 dag szynki w kawałku
  • 1/2 czerwonej cebuli
Ptysie z kremem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na ptysie na słono!

  1. Do garnka wlej wodę, dodaj masło i odrobinę soli.
  2. Doprowadź do wrzenia.
  3. Mąkę przesiej przez sito i wsyp do wrzącego płynu. Zmniejsz ogień pod garnkiem.
  4. Mieszaj energicznie do czasu, aż ciasto utworzy kulę i zacznie odstawać od ścianek rondla.
  5. Zdejmij z ognia i jeszcze chwilę mieszaj.
  6. Gdy ciasto lekko przestygnie, wbijaj do niego kolejno jajka, mieszając mikserem.
  7. Ciasto przełóż do szprycy cukierniczej lub zwiniętego z pergaminu rożka i wyciskaj na blaszkę podłużne ptysie.
  8. Wstaw je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piecz około 20 minut, aż ptysie będą suche i rumiane. Wystudź.
  9. Z papryki usuń pestki.
  10. Cebulę obierz.
  11. Paprykę, cebulę i szynkę pokrój w drobną kostkę i wymieszaj z serkiem i majonezem.
  12. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  13. Wystudzone ptysie przekrój w poprzek.
  14. Włóż do środka paprykową sałatkę i przykryj drugą połówką ptysia.

Zobacz inne przepisy na efektowne przystawki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)