Paczuszki w kształcie dyni wypełnione smacznym nadzieniem lub mumie z ciasta francuskiego z parówką to jedne z pomysłów na smaczne przystawki, które przygotujesz w domu z dziećmi! Zarówno te słone, jak i słodkie przekąski nie wymagają wielkiego nakładu pracy. Sprawdź nasze pomysły na strasznie smaczne przystawki!
Halloweenowe przekąski z dyni
Oto składniki na halloweenowe przekąski z dyni:
- średnia dynia
- opakowanie ciasta francuskiego
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- papryka czerwona
- papryka zielona
- przecier pomidorowy
Jak zrobić halloweenowe przekąski z dyni?
Dynię obieramy i ścieramy miąższ na tarce. Przecier pomidorowy doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy nim ciasto francuskie. Układamy pokrojone w kostkę papryki oraz kawałki startej dyni. Wycinamy kształt dyni i układamy drugi kawałek ciasta francuskiego tworząc paczuszki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Tak przygotowane przekąski ciekawie komponują się z sosem czosnkowym lub pomidorowym.
Babeczki na Halloween
Oto składniki na babeczki na Halloween:
- 2 szklanki mąki
- ¼ szklanki kakao
- szczypta soli
- szczypta cynamonu
- pół szklanki cukru
- 2 jajka
- pół szklanki oleju
- 5-6 kawałków Oreo
- mascarpone
Jak zrobić babeczki na Halloween?
Mąkę dokładnie przesiewamy za pomocą sitka i przekładamy do miski. Następnie dosypujemy kakao, sól, cynamon i cukier. Dokładnie mieszamy i wbijamy jajka. Dolewamy olej. Przygotowaną masę przekładamy do papilotek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Mascarpone ubijamy na puszystą masę i smarujemy nią wystudzone muffinki. Ciastka Oreo kruszymy na pół i robimy sówki. Tak przygotowane ciasteczka doskonale nadają się na dziecięce przyjęcie Halloween.
Zobacz inne przepisy na przekąski
Słone paluszki mumie z ciasta francuskiego
Oto składniki na słone paluszki mumie z ciasta francuskiego:
- opakowanie parówek cielęcych lub drobiowych
- przecier pomidorowy
- ser żółty w plastrach
- opakowanie ciasta francuskiego
- majonez
- szczypta pieprzu
- szczypta soli
- ocet balsamiczny
Jak zrobić słone paluszki mumie z ciasta francuskiego?
Ciasto francuskie kroimy na cienkie paseczki. Parówki owijamy serem żółtym. Doprawiamy pieprzem i solą. Następnie owijamy parówki tak, aby pozostawić wolne przestrzenie pomiędzy kawałkami ciasta. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 15 minut. Dekorujemy oczy za pomocą porcji majonezu. Źrenice wykonujemy z octu balsamicznego. Na koniec smarujemy delikatnie przecierem pomidorowym. Tak przygotowane przystawki doskonale smakują z ketchupem.