PRZYSTAWKI NA IMPREZĘ: mumie z ciasta francuskiego i inne

Mumie z ciasta francuskiego fot. Fotolia
Przystawki na imprezę Halloween muszą nie tylko smakować, ale i wyglądać przerażająco doskonale! Sprawdź nasze pomysły!
Sylwia Kazimierczuk / 26.10.2017 15:39
Mumie z ciasta francuskiego fot. Fotolia

Paczuszki w kształcie dyni wypełnione smacznym nadzieniem lub mumie z ciasta francuskiego z parówką to jedne z pomysłów na smaczne przystawki, które przygotujesz w domu z dziećmi! Zarówno te słone, jak i słodkie przekąski nie wymagają wielkiego nakładu pracy. Sprawdź nasze pomysły na strasznie smaczne przystawki!

Halloweenowe przekąski z dyni

Oto składniki na halloweenowe przekąski z dyni:

  • średnia dynia
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • papryka czerwona
  • papryka zielona
  • przecier pomidorowy

Jak zrobić halloweenowe przekąski z dyni?

Dynię obieramy i ścieramy miąższ na tarce. Przecier pomidorowy doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy nim ciasto francuskie. Układamy pokrojone w kostkę papryki oraz kawałki startej dyni. Wycinamy kształt dyni i układamy drugi kawałek ciasta francuskiego tworząc paczuszki. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 15 minut. Tak przygotowane przekąski ciekawie komponują się z sosem czosnkowym lub pomidorowym.

Babeczki na Halloween

Oto składniki na babeczki na Halloween:

  • 2 szklanki mąki
  • ¼ szklanki kakao
  • szczypta soli
  • szczypta cynamonu
  • pół szklanki cukru
  • 2 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 5-6 kawałków Oreo
  • mascarpone

Jak zrobić babeczki na Halloween?

Mąkę dokładnie przesiewamy za pomocą sitka i przekładamy do miski. Następnie dosypujemy kakao, sól, cynamon i cukier.  Dokładnie mieszamy i wbijamy jajka. Dolewamy olej. Przygotowaną masę przekładamy do papilotek i pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni Celsjusza przez 20 minut. Mascarpone ubijamy na puszystą masę i smarujemy nią wystudzone muffinki. Ciastka Oreo kruszymy na pół i robimy sówki. Tak przygotowane ciasteczka doskonale nadają się na dziecięce przyjęcie Halloween.

Zobacz inne przepisy na przekąski

Słone paluszki mumie z ciasta francuskiego

Oto składniki na słone paluszki mumie z ciasta francuskiego:

  • opakowanie parówek cielęcych lub drobiowych
  • przecier pomidorowy
  • ser żółty w plastrach
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • majonez
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • ocet balsamiczny

Jak zrobić słone paluszki mumie z ciasta francuskiego?

Ciasto francuskie kroimy na cienkie paseczki. Parówki owijamy serem żółtym. Doprawiamy pieprzem i solą. Następnie owijamy parówki tak, aby pozostawić wolne przestrzenie pomiędzy kawałkami ciasta. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy przez 15 minut. Dekorujemy oczy za pomocą porcji majonezu. Źrenice wykonujemy z octu balsamicznego. Na koniec smarujemy delikatnie przecierem pomidorowym. Tak przygotowane przystawki doskonale smakują z ketchupem.