Przepis Ani Starmach: rybne burgery

Domowe burgery to również porcja witamin!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Ani Starmach: rybne burgery
Zdjęcie: Piotr Bolko, stylizacja: Marta Skutnik
Liczba porcji: 2
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 200–300 g filetu z dorsza
  • 2 bułki pszenne
  • 1 pomidor
  • garść rukoli
  • 1 ogórek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 0,5 pęczka natki pietruszki
  • bułka tarta
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
Domowe hamburgery - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis Ani Starmach na domowe hamburgery!

"Jeśli twoje dziecko nie przepada za rybami przygotuj mu te burgery, a na pewno zmieni zadnie! A ty też będziesz zadowolona, bo nie jest to danie skierowane tylko dla najmłodszych…" - mówi Ania Starmach.

  1. Rybę dość grubo posiekaj, przełóż ją do miski.
  2. Dodaj jajko, pokrojoną czerwoną cebulę, sól, pieprz, 0,5 łyżeczki soku z cytryny, posiekaną pietruszkę i musztardę.
  3. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj i ulep małe kotleciki.
  4. Kotleciki obtocz w mące, potem w bułce tartej.
  5. Smaż na oleju po 2–3 minuty z każdej strony.
  6. Bułki przekrój i podpiecz w piekarniku.
  7. Dolną połowę każdej z nich posmaruj musztardą i majonezem, dodaj rukolę, pokrojonego ogórka.
  8. Na to połóż kotlet z dorsza, dodaj po 2 plasterki pomidora i przykryj drugą częścią bułki.
Więcej przepisów Ani Starmach w książce "Pyszne 25. Nowa porcja przepisów" (premiera 20 II)

Sprawdź inne przepisy Ani Starmach:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
keniz/2 lata temu
przepis na hamburgery domowe zawsze się przyda:)