Przepis Ani Starmach: placuszki ze szpinaku

Pomysł na lekką, wiosenną kolację! Najlepsze będą z sosem czosnkowym.

Weronika Kwaśniak / 8 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Przepis Ani Starmach: placuszki ze szpinaku
Fotografia: Piotr Bolko/good-food.tv, Stylizacja: Marta Skutnik/good-food.tv
Liczba porcji: 2
Poziom trudności: łatwy
Składniki:

Placuszki:


  • 250 g liści szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki razowej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz

Sos czosnkowy:


  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 suszone pomidory
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
Ciasto francuskie ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis Ani Starmach na placki ze szpinaku!

  1. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekany ząbek czosnku i opłukany wcześniej szpinak, smaż około 2 minut, następnie przełóż szpinak na sitko, odciśnij nadmiar wody i drobno go pokrój.
  2. Jajko wymieszaj z mąką, płatkami owsianymi i dopraw do smaku pieprzem i solą.
  3. Połącz ze szpinakiem.
  4. Masę nakładaj na patelnię z odrobiną oliwy z oliwek, smaż około 1,5 minuty z każdej strony.
  5. Placuszki smakują najlepiej z sosem jogurtowo-czosnkowym. Czosnek przeciśnij przez praskę, pomidory drobno pokrój.
  6. Całość wymieszaj z jogurtem i oliwą z oliwek.

Więcej przepisów w książce Anny Starmach i Marii Kruczek pt. "Lekkość" (premiera 18 III)


Zobacz inne przepisy na dania ze szpinakiem:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)