Przekąski z cebuli - dwa przepisy

Fotolia_31299237_Subscription_XXL.jpg fot. Fotolia
Przygotuj przekąski z cebuli, które idealnie nadają się na imprezę!
/ 24.01.2013 05:57
Fotolia_31299237_Subscription_XXL.jpg fot. Fotolia

To warzywo idealne na zimę, pełne cennych składników. Oto dwa przysmaki z cebuli. Możesz je podać jako ciepłą przekąskę.

Krążki cebulowe w cieście

Wymieszaj szklankę mleka z jajkiem, czubatą szklanką mąki, szczyptą soli i łyżeczką proszku do pieczenia. W cieście zanurzaj krążki cebuli, osącz na drucianej kratce. Obtocz w bułce tartej i usmaż w głębokim oleju na złoty kolor. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Placki cebulowe

2 duże cebule obierz, pokrój w kostkę, wrzuć do miski z łyżeczką ostrej papryki, łyżeczką kurkumy i łyżeczką soli. Wbij 2 jajka, dodaj 4 łyżki gęstej śmietany, 4 łyżki mąki i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto powinno mieć konsystencję ciasta na placki ziemniaczane. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj cienkie placki, usmaż na rumiano. Podawaj z sosem np. pomidorowym.

Redakcja poleca

REKLAMA