Placuszki z cukinii

Z wędzonym boczkiem!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Placuszki z cukinii
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg cukinii
  • 6 łyżek mąki
  • 2 cebule
  • 3 jajka
  • 15 dag wędzonego boczku
  • sól
  • pieprz
  • olej
Ciasto francuskie ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz, jak zrobić placuszki z cukinii!

  1. Cukinię obierz, usuń środek z pestkami.
  2. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp odrobiną soli i odstaw na 15 minut.
  3. Przełóż cukinię na sitko i odciśnij z soku.
  4. Boczek i cebule pokrój w drobną kostkę.
  5. Podsmaż na odrobinie oleju.
  6. Dodaj do cukinii,połącz z mąką, jajkami i dopraw solą i pieprzem.
  7. Nabieraj łyżką porcje masy i smaż zgrabne placuszki na rozgrzanym oleju.
  8. Osącz na bibule z nadmiaru tłuszczu.
  9. Podawaj na gorąco z sosem, np.: pomidorowym, czosnkowym.

Zobacz też inne przepisy na dania z cukinii:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/rok temu
jak zrobić placuszki z cukinii i bakłażanu?