Placki z gotowanych ziemniaków

Ser do placków z gotowanych ziemniaków powinien mieć wyrazisty smak. Świetny będzie parmezan albo nasz rodzimy pyszny rubin...

DRUKUJ PRZEPIS
Placki z gotowanych ziemniaków
A. Rogalski
Liczba porcji: 16
Czas wykonania: 30 min
Ilość kalorii: 260 kcal
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanych ciepłych ziemniaków przeciśniętych przez praskę
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 5 dag ostrego, twardego sera
  • po 1/2 strąka czerwonej i zielonej papryki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
Ziemniaki w mundurkach - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Strąki papryki umyj, oczyść, pokrój ostrym nożem w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć paprykę i mieszając, lekko przesmaż, po czym ostudź.
  2. Ziemniaki wymieszaj z jajkami, mąką, serem, podsmażoną papryką. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na gorącym oleju usmaż 16 placków.
  3. Placki z gotowanych ziemniaków podawaj z ulubioną surówką.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (2)
/3 lata temu
Z gotowanych ziemniaków polecam bardziej Zapiekane Stożki ziemniaczane dzieci je uwielbiają, a my możemy wykorzystać w ten sposób nie zjedzone ziemniaki z obiady dzień wcześniej. Mania Smakowania
/3 lata temu
Placki z ziemniaków są najlepsze