Placki z gotowanych ziemniaków

Najlepiej podawać je z owocami!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Placki z gotowanych ziemniaków
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
Masa ziemniaczana:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Wierzch:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce
Ziemniaki w mundurkach - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na placki z gotowanych ziemniaków!

  1. Ziemniaki przepuść przez praskę i wymieszaj z mąką pszenną, ziemniaczaną, solą i jajkiem.
  2. Na małej patelence rozgrzej olej i wyłóż porcję masy ziemniaczanej.
  3. Umoczoną w oleju łyżką ugnieć masę równomiernie na dnie, by powstał niezbyt gruby placek.
  4. Smaż z obu stron na złoty kolor.
  5. Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
  6. Usmażone placki podawaj na ciepło lub na zimno z bitą śmietaną i owocami.

Zobacz inne przepisy na placki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)