Pyszna i prosta w przygotowaniu przekąska: oto placki z cukinii!

Placki z cukinii to świetny pomysł na wegetariańską przekąskę, którą możesz wzbogacić różnymi dodatkami!

Weronika Kwaśniak / 9 miesięcy temu
Pyszna i prosta w przygotowaniu przekąska: oto placki z cukinii! fot. Fotolia

Placki z cukinii to pomysł na pyszne śniadanie, apetyczne danie obiadowe (usmaż wtedy większą ilość placuszków!), sycący podwieczorek lub pyszny lunch do pracy. Możesz je przygotować jako danie wegetariańskie albo wzbogacić np. drobniutko pokrojonym boczkiem wędzonym. Placki z cukinii świetnie smakują z sosem pomidorowym albo czosnkowym. Wzbogać je ulubionymi przyprawami, a potem serwuj na zimno lub na ciepło - świetnie smakują w jednej i drugiej wersji!

Przepis na placki z cukinii z boczkiem wędzonym

Oto składniki na placki z cukinii z boczkiem wędzonym:

  • 1 kg cukinii,
  • 6 łyżek mąki,
  • 2 cebule,
  • 3 jajka,
  • 15 dag wędzonego boczku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Jak zrobić placki z cukinii i boczku wędzonego? Cukinię obierz, usuń środek z pestkami. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach, posyp odrobiną soli i odstaw na 30 minut. Boczek i cebulę pokrój drobniutko. Podsmaż na odrobinie oleju.

Podsmażony boczek i cebulkę dodaj do cukinii, połącz z mąką, jajkami i dopraw solą i pieprzem. Nabieraj łyżką porcje masy i smaż zgrabne placki z cukinii na rozgrzanym oleju. Osącz na bibule z nadmiaru tłuszczu.

Przepis na kotlety z cukinii z dodatkiem fety

Oto składniki na kotlety z cukinii z fetą oraz parmezanem:

  • 2 średnie młode cukinie,
  • 2 jajka,
  • 2 czubate łyżki mąki,
  • 2 czubate łyżki tartego parmezanu,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa,
  • 40 dag twardej fety,
  • 4 pomidory,
  • olej do smażenia,
  • oliwa.

Jak zrobić kotlety z cukinii z pomidorami i fetą? Cukinie umyj, osusz papierowym ręcznikiem, odetnij końce, pokrój w cienkie plasterki, a te w długie słupki. Wymieszaj w dużej misce z jajkami, mąką oraz parmezanem. Dopraw solą, szczyptą pieprzu i gałki muszkatołowej.

Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju. Porcję cukinii nawijaj na widelec i delikatnie zsuwaj na patelnię, tak by się nie rozwinęły. Usmaż z obu stron na rumiano (po 5-6 placków z cukinii na porcję). Ser feta i pomidory pokrój w plasterki, ułóż na talerzach. Pokrop oliwą, oprósz pieprzem i obłóż kotlecikami z cukinii.

Potrawy z cukinii: 34 przepisy

Przepis na placki z cukinii i ziemniaków

Oto składniki na placuszki z cukinii i ziemniaków:

  • jajko,
  • 3 ziemniaki,
  • 2 cukinie,
  • pieprz,
  • sól,
  • 2 ząbki czosnku,
  • olej do smażenia,
  • 3 łyżki mąki.

Jak zrobić placki z cukinii i ziemniaków? Wyszoruj cukinie, poprzekrawaj je na połówki i pozbaw nasion. Zetrzyj warzywo na tarce o grubych oczkach - jeśli cukinia jest młoda, nie musisz jej obierać. Obsyp solą i odstaw na 30 minut.

Ziemniaki obierz i również zetrzyj na tarce. Dodaj do nich odciśniętą z wody cukinię, wymieszaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę bezpośrednio do masy ziemniaczano-cukiniowej. Teraz dodaj mąkę i pieprz, wymieszaj. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Na patelni rozgrzej olej i smaż placki z cukinii. Gdy będą złociste, odsącz je z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Zobacz więcej przepisów na przekąski

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/7 miesięcy temu
Uwielbiam cukinię i szukałam jakieś ciekawego przepisu. Ten sprawdził się idealnie! Placuszki wyszły przepyszne :) do smaku dodałam mój ulubiony sos czosnkowy Tarsmak i idealny obiad gotowy. Parę placuszków mi zostało, więc wzięłam sobie następnego dnia do pracy :)