Pikantne placki z soczewicy

Najlepiej podawać je z sosem czosnkowym!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pikantne placki z soczewicy
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego
  • mała czerwona papryka
  • mała czerwona cebula
  • 1/2 pęczka cebulki dymki
  • 3 ząbki czosnku
  • duże jajko
  • 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej
  • łyżka curry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • mielona kolendra
  • pieprz Cayenne
  • olej do smażenia
Ciasto francuskie ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na placki z soczewicy!

  1. Soczewicę przelej wodą, osącz.
  2. Zalej bulionem, dodaj kurkumę i gotuj pod przykryciem, aż wchłonie płyn. Soczewica powinna być miękka - jeśli jest inaczej, należy dolać nieco wody i dogotować.
  3. Przełóż do miski i ostudź.
  4. Dodaj jajko, mąkę, curry, pokrojoną w drobną kostkę paprykę i cebulę.
  5. Dosyp posiekany czosnek i dymkę.
  6. Dopraw solą, pieprzem, pieprzem Cayenne i kolendrą.
  7. Odstaw na 15 minut.
  8. Na patelni rozgrzej kilka łyżek oleju.
  9. Kładź łyżką małe placuszki (po 4-5 na porcję) i usmaż na rumiano.
  10. Podawaj z gęstym jogurtem, połączonym z posiekanym czosnkiem i doprawionym solą.

Zobacz inne przepisy na placki:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)