Pikantne kulki z fasoli

Z papryczką chili, smażone w głębokim oleju!

DRUKUJ PRZEPIS
Pikantne kulki z fasoli
Fotolia
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 25 dag suszonej fasoli czarne oczko
  • cebula
  • papryczka chili
  • jajko
  • sól i czarny pieprz
  • olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Jajecznica z kurkami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pyszną przekąskę z fasoli czarne oczko!

  1. Włóż fasolę do miski, zalej zimną wodą i odstaw na noc.
  2. Osącz fasolę, wsyp do garnka i zalej dużą ilością zimnej wody.
  3. Zagotuj, gotuj 10 minut na silnym ogniu.
  4. Zmniejsz ogień i gotuj powoli 20 minut, aż fasola zmięknie. Osącz i przelej bieżącą zimną wodą.
  5. Obierz i posiekaj cebulę.
  6. Włóż fasolę i cebulę do miski malaksera i zmiksuj na gładką pastę.
  7. Oczyść z pestek i posiekaj chili. Pokrój drobno dymkę.
  8. Wmieszaj chili i dymkę do fasoli wraz z jajkiem i przyprawami. Z masy uformuj 24 kulki.
  9. W głębokiej patelni rozgrzej olej. Smaż kulki partiami 1–2 minuty na złoty kolor.
  10. Osącz na papierze kuchennym i od razu podawaj.

Sprawdź inne przepisy na przysmaki z fasoli:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)