Piersi z kurczaka w galarecie

Z piersi z kurczaka gotujemy rosół bez cebuli i selera. Pierś gotujemy tak, żeby się nie rozgotowała.
/ 20.10.2011 09:44

Składniki

  • 1 kg piersi z  kurczaka
  • rzodkiewka
  • 50 g żelatyny
  • 2 jaja kurze
  • 4 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 4 łyżki groszku zielonego konserwowego
  • sól 2 szczypta
  • pieprz mielony do smaku
  • nać pietruszki ozdobnej

Sposób przygotowania

Z piersi z kurczaka gotujemy rosół bez cebuli i selera. Pierś gotujemy tak, żeby się nie rozgotowała. Po ostudzeniu pierś kroimy na 10 porcji. Marchewkę z rosołu przelewamy wrzątkiem, będzie nam potrzebna do dekoracji. Rosół cedzimy. Żelatynę rozprowadzamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Wywar z żelatyną doprawiamy do smaku. Na półmisku rozkładamy porcje piersi. Dekorujemy jajkiem, pietruszką, rzodkiewką. Zalewamy tężejącą żelatyną wstawiamy do lodówki do zastygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA