Pieczony bakłażan z pomidorami

Apetyczna przekąska!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pieczony bakłażan z pomidorami
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2 małe bakłażany
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 minipomidorków
  • mały koncentrat pomidorowy
  • łyżeczka suszonego oregano
  • świeże listki bazylii
  • oliwa
  • minimozzarella
  • sól
  • pieprz
Kuchnia Anny Jurksztowicz: bakłażany z parmezanem
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na bakłażana z pomidorami!

  1. Bakłażany przekrój wzdłuż na pół.
  2. Wydrąż miąższ, pozostawiając ścianki o grubości ok. 2 cm.
  3. Miąższ pokrój w kostkę.
  4. Miąższ i wnętrze bakłażana posól, odstaw na godzinę.
  5. Po tym czasie opłucz, osusz papierowym ręcznikiem.
  6. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
  7. Wrzuć na patelnię, dodaj koncentrat i podduś pod przykryciem.
  8. Dodaj miąższ z bakłażana. Chwilę duś razem.
  9. Wydrążone bakłażany posmaruj w środku oliwą.
  10. Napełnij nadzieniem, ułóż w formie żaroodpornej wyłożonej folią aluminiową wysmarowaną oliwą.
  11. Na wierzchu bakłażanów ułóż połówki pomidorków i mozzarelli.
  12. Posyp oregano, solą i pieprzem.
  13. Piecz 40 minut w temp. 180 stopni C.

Sprawdź inne przepisy na przekąski:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)