Pieczeń rzymska nie tylko na Wielkanoc. Sprawdzone i proste przepisy

pieczeń rzymska fot. Adobe Stock
Pieczeń rzymska przypomina pasztet z dodatkiem warzyw lub jajka ugotowanego na twardo. Warto postawić ją na wielkanocnym stole.
Sylwia Kazimierczuk / 05.02.2020 09:55
pieczeń rzymska fot. Adobe Stock

Pieczeń rzymska przygotowywana na bazie mięsa mielonego z indyka, wieprzowiny, wołowiny lub kurczaka to doskonały pomysł na własnoręcznie przygotowaną wędlinę na święta. Dodaj do niej jajko ugotowane na twardo, warzywa lub zrób najprostszą wersję bez dodatków.

To doskonały dodatek do wielkanocnego śniadania, ale warto przygotować ją też zupełnie bez okazji. Zobacz nasze przepisy na idealną pieczeń rzymską.

Pieczeń z mięsa mielonego

Składniki:

  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 200 g mięsa mielonego z indyka,
  • 2 bułki,
  • szklanka mleka,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżeczka suszonego oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Bułki namocz w mleku lub w wodzie.
  2. Wymieszaj mięso z indyka i mięso wieprzowe. Dodaj odciśnięte i rozdrobnione bułki, sól, pieprz i oregano. Zagnieć n jednolitą masę.
  3. Jajka ugotuj na twardo.
  4. Keksówkę natłuść i oprósz bułką tartą. Na dnie ułóż warstwę z 1/3 masy mięsnej. Ułóż jajka i przykryj pozostałą masą.
  5. Pieczeń rzymską z jajkami piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

Pieczeń rzymska z pieczarkami

Składniki:

  • 300 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 200 g mięsa mielonego z kurczaka,
  • szklanka bułki tartej,
  • 3 jajka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • posiekany pęczek pietruszki,
  • 5-6 dużych pieczarek.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj dokładnie mięso wieprzowe z mięsem z kurczaka.
  2. Dodaj bułkę tartą, sól, pieprz, posiekaną natkę pietruszki oraz starte na tarce pieczarki.
  3. Jajka ugotuj na twardo.
  4. Keksówkę natłuść, oprósz bułką tartą.
  5. Ułóż część masy na dnie keksówki. Ułóż jajka i przykryj resztą masy.
  6. Piecz przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!

Pieczeń rzymska z warzywami

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • ¾ szklanki bułki tartej,
  • 3-4 jajka,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżka słodkiej papryki w proszku,
  • 2 średnie marchewki.

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj mięso wieprzowe z bułką tartą. Dopraw.
  2. Jajka ugotuj na twardo.
  3. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach i dodaj do mięsnej masy.
  4. Przełóż razem z jajkami do keksówki natłuszczonej i wysypanej bułką tartą.
  5. Pieczeń rzymską przez 50 minut w temperaturze 180 stopni. Podawaj z sosem czosnkowym lub musztardowym. Smacznego!

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 04.12.2017 r.

Więcej przepisów na pieczone mięsa:
Pieczona szynka
Żeberka z piekarnika
Karkówka po cygańsku
Pieczone polędwiczki wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA