POLECAMY

Pasztet z cukinii - Kasia gotuje z Polki.pl

Pasztety warzywne uwielbiają nie tylko wegetarianie. Zobacz nasz przepis na pasztet z cukinii!

Weronika Kwaśniak / 3 miesiące temu

Pasztet z cukinii posmakuje nie tylko tym, którzy nie jedzą mięsa. Trzeba dodać do niego również marchewkę, cebulę oraz czosnek. Pokrojony na plastry będzie świetnie smakował jako kanapka z pieczywem, a idealnie sprawdzi się także zaserwowany z kaszą, ziemniakami lub ryżem, jako element dania obiadowego. Do pasztetu najlepiej użyć młodej cukinii, ponieważ taka będzie mieć w sobie najmniej pestek.

Oto składniki na pasztet z cukinii:

  • ok. 1 kg młodej cukinii,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 2 cebule,
  • słodka papryka,
  • ostra papryka,
  • 4 jajka,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu,
  • 1/2 szklanki bułki tartej,
  • 1/2 szklanki kaszy manny,
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek,
  • pieprz,
  • sól.

Jak zrobić pasztet z cukinii? Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Zasyp ją solą i odstaw na kilka minut, a potem odciśnij z nadmiaru soku. Cebulę posiekaj, a marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę. Przesmaż cebulę wraz z marchewką, dopraw je solą, aby szybciej zmiękły. Czosnek przeciśnij przez praskę i przesmaż razem z resztą warzyw.

Zobacz też przepis na pasztet z soczewicy

Gdy warzywa są podsmażone, posiekaj natkę pietruszki. Podsmażone warzywa wymieszaj w misce z cukinią, natką, solą, pieprzem, 1/2 łyżeczki ostrej papryki i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki. Do masy dodaj bułkę tartą i kaszę manną, a także 4 surowe jajka. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Na końcu wsyp parmezan i ponownie zmieszaj. Masę na pasztet z cukinii przełóż do foremki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Na sam koniec danie skrop delikatnie oliwą, a na wierzchu ułóż kilka liści laurowych. Pasztet z cukinii piecz w 185 stopniach przez około 60 minut.

Zobacz więcej kulinarnych wideo

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/3 miesiące temu
JA zawsze blenduję panasonicem warzywa, wtedy konsystencja jest taka aksamitna :)