Składniki:
- 1 kg udek kurczaka- 1 kg udźca indyka
- 15 dag marchwi
- listek laurowyn
- po 2–3 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- 10 dag pietruszki
- 20 dag polędwicy wędzonej
- 20 dag cebuli
- 1/2 kg wątróbek drobiowych
- 4 jajka
- 100 ml śmietanki 36-proc.
- 15 ml koniaku
- olej
- mielony imbir
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- sól, pieprz
Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- łyżka kwaśnej śmietany 18–proc.
- surowe żółtko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 20 dag masła lub margaryny
Przygotowanie:
2. Na oleju podsmaż drobno posiekaną cebulę. Dodaj opłukaną wątróbkę i razem smaż kilka minut.
3. Ostudzone mięso obierz z kości i przepuść dwa razy przez maszynkę razem z warzywami z wywaru, wątróbką i cebulą.
4. Do masy wbij jajka, dodaj śmietanę, pokrojoną w drobną kosteczkę polędwicę i przyprawy: imbir, gałkę, majeranek, sól, pieprz. Na końcu wlej koniak, wymieszaj (najlepiej ręką), sprawdź smak i konsystencję (w razie potrzeby dodaj troszkę wywaru mięsnego).
5. Mąkę posiekaj z margaryną i proszkiem do pieczenia. Kiedy powstaną grudki, dodaj żółtko i śmietanę oraz szczyptę soli. Zagnieć ciasto. Cienko je rozwłkuj, wylep spód i brzegi natłuszczonej (lub wyłożonej papierem do pieczenia) formy keksowej. Wypełnij masą pasztetową. Z resztek ciasta wytnij paski i zrób kratkę na powierzchni pasztetu. Piecz około 45 minut w temperaturze 190 st.