Fot. Materiały prasowe BRITA
Pasta z czerwonej fasoli
- Szklanka czerwonej fasoli
- Kilka suszonych pomidorów
- 2 ząbki czosnku
- Oliwa
- Sól, czarny pieprz
- Filtrowana woda
Czerwoną fasolę namocz na noc. Ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Wrzuć do blendera. Dodaj suszone pomidory , trochę oliwy (może być z zalewy z pomidorów) i czosnek. Zmiksuj. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta dolej trochę przegotowanej wody. Przypraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Pasta z ciecierzycy
- Szklanka ciecierzycy
- 2-3 łyżki tahini (pasta sezamowa)
- 2 ząbki czosnku
- Pół pęczka kolendry lub natki pietruszki
- Oliwa
- Sól, czarny pieprz
Ziarna ciecierzycy namocz na noc. Następnie ugotuj je do miękkości w lekko osolonej wodzie. Wrzuć do blendera. Dodaj pastę sezamową, czosnek i trochę oliwy. Zmiksuj na gładką pastę. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj z drobno posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Pasta z zielonego groszku
- Szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
- Pół pęczka mięty
- Białe wino
- Sól, czarny pieprz
- Szczypta cukru
Groszek ugotuj w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Wrzuć do blendera razem z posiekaną świeżą miętą (same listki). Zmiksuj, a następnie dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.
Pasty serwuj z ulubionym pieczywem.
Źródło: Materiały prasowe Brand Support/ bj
Zobacz także: Wiosenne pasty + idealne na kanapki