Pasty z roślin strączkowych do pieczywa - przepisy

Gęste pasty podawane do pieczywa kojarzą nam się zwykle z kuchnią indyjską i małymi porcjami. Oto przepisy Grzegorza Łapanowskiego na pasty do pieczywa: z fasoli, ciecierzycy i z groszku.
/ 23.04.2014 11:34

Pasty do pieczywa

Fot. Materiały prasowe BRITA

Pasta z czerwonej fasoli

  • Szklanka czerwonej fasoli
  • Kilka suszonych pomidorów
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa
  • Sól, czarny pieprz
  • Filtrowana woda

Czerwoną fasolę namocz na noc. Ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Wrzuć do blendera. Dodaj suszone pomidory , trochę oliwy (może być z zalewy z pomidorów) i czosnek. Zmiksuj. Jeśli pasta będzie zbyt gęsta dolej trochę przegotowanej wody. Przypraw do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Pasta z ciecierzycy

  • Szklanka ciecierzycy
  • 2-3 łyżki tahini (pasta sezamowa)
  • 2 ząbki czosnku
  • Pół pęczka kolendry lub natki pietruszki
  • Oliwa
  • Sól, czarny pieprz

Ziarna ciecierzycy namocz na noc. Następnie ugotuj je do miękkości w lekko osolonej wodzie. Wrzuć do blendera. Dodaj pastę sezamową, czosnek i trochę oliwy. Zmiksuj na gładką pastę. Dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem. Wymieszaj z drobno posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

Pasta z zielonego groszku

  • Szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
  • Pół pęczka mięty
  • Białe wino
  • Sól, czarny pieprz
  • Szczypta cukru

Groszek ugotuj w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Wrzuć do blendera razem z posiekaną świeżą miętą (same listki). Zmiksuj, a następnie dopraw do smaku solą i czarnym pieprzem.

Pasty serwuj z ulubionym pieczywem.

Źródło: Materiały prasowe Brand Support/ bj

Zobacz także: Wiosenne pasty + idealne na kanapki

Redakcja poleca

REKLAMA