POLECAMY

3 pomysły na pyszną pastę z makreli wędzonej

Jak zrobić pastę z makreli? Zobacz nasze propozycje!

Weronika Kwaśniak / 6 miesięcy temu
3 pomysły na pyszną pastę z makreli wędzonej fot. Fotolia

Makrela to popularna ryba morska, którą w naszym kraju można najczęściej kupić w formie wędzonej, niekiedy zdarzają się jednak również filety lub tuszki. W wersji wędzonej jest dość tania, smaczna, a także ma niewiele ości. Co można z niej przyrządzić? Jednym z najpopularniejszych pomysłów jest pyszna pasta z makreli, którą przygotujesz w dosłownie kilka minut. A dodatki? Do tej ryby świetnie pasuje szczypiorek, cebula, natka pietruszki, czosnek, a także jajka.

Przepis na pastę z makreli i ogórków konserwowych

Oto składniki na pastę z makreli i ogórków konserwowych:

  • 1 wędzona makrela,
  • 5 ogórków konserwowych,
  • majonez,
  • pieprz,
  • sól,
  • 1 cebula,
  • szczypiorek.

Jak zrobić pastę z makreli i ogórków konserwowych? Jajka ugotuj na twardo, pozbaw skorupki i pokrój w kosteczkę. Makrelę pozbaw ości i skóry, porwij na kawałki i wymieszaj z jajkami. Cebulę, ogórki i szczypiorek posiekaj i dodaj do pozostałych składników. Teraz dopraw całość solą i pieprzem, a także dołącz majonez (ilość według uznania). Pasta z makreli wędzonej gotowa!

Przepis na pastę z makreli i sera żółtego

Oto składniki na pastę z makreli i sera żółtego:

  • 15 dag sera żółtego,
  • 1 wędzona makrela,
  • majonez,
  • słodka papryka,
  • pieprz,
  • sól.

Jak zrobić pastę z makreli i sera? Żółty ser zetrzyj na tarce - według twojego uznania, możesz to zrobić na małych lub dużych oczkach. Makrelę pozbaw skóry i ości, porwij na kawałki. Ser i rybę wymieszaj ze sobą, dodaj majonez, dopraw solą, pieprzem oraz papryką.

Zobacz też przepis na sałatkę z wędzoną makrelą

Przepis na pastę z makreli i awokado

Oto składniki na pastę z makreli i awokado:

  • 1 wędzona makrela,
  • 1 awokado,
  • 3 jajka na twardo,
  • cytryna,
  • cebula,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • pieprz,
  • sól.

Jak zrobić pastę z makreli i awokado? Jajka ugotuj na twardo, pozbaw skorupek i posiekaj. Rybę pozbaw skóry i ości, porwij na kawałki. Wymieszaj ze sobą makrelę i jaja. Awokado i cebulę drobniutko posiekaj, dodaj do pozostałych składników. Teraz dołącz tylko pieprz, sól i jogurt naturalny - pasta z makreli gotowa!

Zobacz więcej przepisów na przekąski

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)