Pasta z grochu

Idealny dodatek do chrupiącego pieczywa!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Pasta z grochu
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 50 min
Ilość kalorii: 140 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • szklanka łuskanego żółtego grochu
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • łyżka masła
  • łyżeczka soku z cytryny
  • mielona kurkuma
  • mielona ostra papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
Pasta jajeczna - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na pastę z grochu!

  1. Groch zalej wodą, odstaw na 4-6 godzin.
  2. Odlej, zalej porcją świeżej wody, dodaj 2 ząbki czosnku i gotuj, aż groch będzie miękki, a woda odparuje.
  3. Cebulę pokrój w drobną kostkę, zeszklij na maśle.
  4. Dodaj do grochu, zmiksuj.  
  5. Otrzymaną pastę wymieszaj z pozostałym przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  6. Dopraw do smaku sokiem z cytryny i przyprawami.
  7. Wymieszaj z oliwą.
  8. Podawaj do pieczywa.

Zobacz inne przepisy na przekąski:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)