Parówki w płatach lazanii - przepis

Parówki w płatach lazanii zapiekane pod sosem beszamelowym to oryginalny pomysł na pyszne danie

DRUKUJ PRZEPIS
Parówki w płatach lazanii - przepis
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 60 min
Ilość kalorii: 440 kcal
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • opak. lazanii
  • 12 parówek
  • 2 cukinie
  • 5–6 łyżek keczupu
  • 2 łyżki masła (5 dag masła)
  • 2 łyżki mąki
  • 0,4 l mleka
  • 10 dag startego parmezanu
  • zioła prowansalskie
  • mielona papryka
  • sól
  • pieprz
Parówki w cieście francuskim z serem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Płaty lazanii włóż kolejno do osolonego wrzątku, ugotuj na półtwardo, odcedź, przelej zimną wodą, by się nie skleiły i osącz. Cukinie umyj, odetnij końce, pokrój w długie wstążki, zblanszuj w osolonym wrzatku, osącz, ostudź. Parówki obierz z osłonek, posmaruj keczupem, posyp papryką i ziołami. Zawiń we wstążki cukinii i w płaty lazanii.
  2. Z masła i mąki przygotuj jasną zasmażkę. Rozprowadź ją powoli wlewanym zimnym mlekiem i mieszając zagotuj. Beszamel dopraw do smaku.
  3. Na dnie żaroodpornej formy rozsmaruj kilka łyżek beszamelu, ułóż zawinięte w makaron parówki. Każdą warstwę polej beszamelem i posyp parmezanem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. i zapiekaj 30 min.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)