Przygotowanie 20 min * gotowanie i pasteryzacja ok. 50 min * 1 słoik – ok. 330 kcal
Składniki na 3 słoiki po 0,5 l:
- 1 kg kolorowej papryki
- liście laurowe
- 4 główki czosnku
- gorczyca
- rozmaryn
- ziele angielskie
- 100 ml octu 10%
- 0,5 l wody
- 10 dag cukru
- 1 łyżka soli
- pieprz w ziarnach
Sposób wykonania:
- Paprykę dokładnie umyj, oczyść z nasion i pokrój na drobne paski.
- Czosnek obierz, pokrojoną paprykę włóż do słoików, gęsto przekładając ząbkami czosnku. Do każdego słoika włóż kilka ziaren pieprzu, ziela, gorczycy, liść laurowy i rozmaryn.
- Zagotuj wodę z octem, cukrem i solą, gotuj 10 min na małym ogniu.
- Gorącą zalewą zalej paprykę, by była całkowicie zakryta. Słoiki zamknij, pasteryzuj 25 min.
Dobry pomysł:
Słoiki z przygotowanymi przetworami przechowuj w chłodnym, przewiewnym miejscu. Od czasu do czasu sprawdzaj, czy się nie psują. Po otwarciu wstaw do lodówki i jak najszybciej zużyj.
Niezastąpione domowe przetwory - forum >>