Oryginalne francuskie croissanty

Przygotowanie croissantów nie jest takie trudne, wymaga jedynie trochę cierpliwości. Zobacz sama!

DRUKUJ PRZEPIS
Oryginalne francuskie croissanty
Fotolia
Poziom trudności: średni
Składniki:
  • 600 g mąki
  • łyżeczka drożdży
  • 180 ml zimnego mleka
  • 2 łyżeczki masła
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
A dodatkowo:
  • 300 g masła
  • 2 1/2 łyżeczki mąki
  • 1 rozmącone jajko
Omlet owsiany - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Połącz w dużej misce 550 g mąki, cukier, sól i drożdże. Powoli dodaj mleki i delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj masło i znów dokładnie wymieszaj. Zawiń ciasto w folię i schłódź w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę.
  2. Przygotuj masę, którą będziesz przekładać ciasto. Dobrze połącz 300 g masła z 2 1/2 łyżeczkami mąki. Schłódź w lodówce przez 30 minut.
  3. Wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj na kwadrat o szerokości ok. 30 cm. Na środku po przekątnej połóż masło. Zawiń brzegi ciasta, zakrywając masło. Ponownie rozwałkuj ciasto na prostokąt.
  4. Złóż ciasto jak list, aby powstał z niego prostokąt i po raz kolejny rozwałkuj je, aby przybrało kształt kwadratu. Zawiń ciasto przezroczystą folią i wstaw do lodówki na 2 godziny. 
  5. Po dwóch godzinach, a potem jeszcze raz po kolejnych 2 godzinach, powtórz proces rozwałkowywania ciasta. Zawiń ciasto przezroczystą folią i wstaw do lodówki na całą noc.
  6. Wyjmij ciasto i na posypanej mąką powierzchni rozwałkuj na kształt prostokąta o długości 30 cm i szerokości 20 cm i przetnij na pół. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj tak, aby uzyskać ciasto o długości 60 cm i szerokości 30 cm. Potnij ciasto na trójkąty. Każdy trójkąt zawiń, aby powstał ctoissant. Przełóż croissanty na posmarowaną tłuszczem blachę. Przykryj przezroczystą folią i odstaw na 45 minut, aby croissanty urosły.
  7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni. Posmaruj ciastka rozmąconym jajkiem i piecz ok. 20 minut, aż ciastka nabiorą złocistego koloru.




DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)