Omlet ze szpinakiem - przepis składniki i przygotowanie

Omlet ze szpinakiem fot. STOCKFOOD/FREE
Omlet będzie jeszcze smaczniejszy, jeżeli posypiemy go wysmażonymi na chrupko paseczkami boczku wędzonego
Weronika Kwaśniak / 21.09.2016 11:19
Omlet ze szpinakiem fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie ok. 35 min 
1 porcja – ok. 340 kcal

Składniki na 1 porcję omletu ze szpinakiem:

  • 2 jajka
  • szczypta proszku do pieczenia
  • łyżeczka mąki
  • garść liści szpinaku
  • mała cebulka
  • ząbek czosnku
  • masło klarowane
  • sok z cytryny
  • 2 pomidory
  • płaska łyżka mielonego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania omletu:

  1. Szpinak przebierz, opłucz, dobrze osusz.
  2. Obierz cebulę, posiekaj.
  3. Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę i smaż na wolnym ogniu, aż stanie się miękka. Dodaj szpinak, skrop sokiem z cytryny, przypraw solą, pieprzem i roztartym czosnkiem.
  4. Duś 1 minutę.
  5. W tym czasie żółtka jajek oddziel od białek, z białek ze szczyptą soli ubij sztywną pianę.
  6. Ostrożnie wymieszaj z żółtkami, mąką i proszkiem do pieczenia.
  7. Masę jajeczną wylej na szpinak.
  8. Posyp parmezanem, przykryj i na najmniejszym ogniu smaż ok. 20 minut.
  9. Pomidory umyj, pokrój na ćwiartki. Wytnij gniazda nasienne, a sam miąższ pokrój w drobniutką kosteczkę.
  10. Gotowy omlet zsuń na talerz, posyp pomidorami.
  11. Omlet złóż na pół, natychmiast podawaj.

Na zlecenie Edipresse - przepis z "Przyjaciółki"


Zobacz inne przepisy na omlet: