Omlet z kurkami i papryką

Poza sezonem kurki możesz zastąpić niedużymi pieczarkami...

DRUKUJ PRZEPIS
Omlet z kurkami i papryką
A. Rogalski
Liczba porcji: 3
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • po 1 strąku żółtej i czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 20 dag kurek
  • 6 jajek
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 1–2 ząbki czosnku
  • tymianek
  • sól, pieprz
Omlet owsiany - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Papryki umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na paseczki. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Kurki oczyść, opłucz, osącz. Na dużej, głębokiej patelni lekko podgrzej oliwę. Włóż cebulę z czosnkiem i podsmaż na szklisto. Dodaj kurki i paprykę. Dopraw do smaku tymiankiem, solą oraz pieprzem. Smaż 8–10 minut, mieszając.
  2. Jajka umyj, wbij do miski, dodaj starty parmezan i roztrzep widelcem. Podsmażone warzywa i kurki zalej masą jajeczną. Potrząśnij patelnią, aby masa jajeczna rozlała się na całej powierzchni. Smaż omlet na średnim ogniu, podważając brzegi, aż płynna masa jajeczna spłynie na dno i się zetnie.  
  3. Gdy spód się zarumieni, a wierzch będzie jeszcze galaretowaty, przykryj patelnię i dosmaż omlet na małym ogniu (5–6 minut). Omlet z grzybami można też wstawić do gorącego piekarnika (bez przykrycia), aby wierzch się ściął.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)