Ogórki w sosie winegret

Ogórki obrać, pokroić na plasterki, następnie plasterki przeciąć na pół...
/ 04.07.2018 12:48

Składniki

  • 2 ogórki,

  • 1 zielona sałata,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki,
  • kilka listków świeżej mięty.

Sos winegret z cebula:
  • 6 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 1 cebulka dymka,
  • sól, pieprz,
  • cukier.

Sposób przygotowania

Ogórki obrać, pokroić na plasterki, następnie plasterki przeciąć na pół. Koperek, zielona pietruszkę i dymkę umyć i drobno posiekać. Przygotować sos. Rozetrzeć sól, pieprz i cukier z octem. Dodać oliwę i drobno posiekana cebule. Wymieszać.

Do miski włożyć ogórki, zalać połową sosu i wstawić na 2 godz. do lodówki. Przed podaniem ułożyć na talerzu liście zielonej sałaty, na nich ogórki, posiekana pietruszkę z koperkiem, połać reszta sosu i przybrać listkami mięty.

Redakcja poleca

REKLAMA