Składniki
-
2 ogórki,
- 1 zielona sałata,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- 1 łyżka posiekanej pietruszki,
- kilka listków świeżej mięty.
Sos winegret z cebula:
- 6 łyżek oliwy,
- 2 łyżki octu winnego,
- 1 cebulka dymka,
- sól, pieprz,
- cukier.
Sposób przygotowania
Ogórki obrać, pokroić na plasterki, następnie plasterki przeciąć na pół. Koperek, zielona pietruszkę i dymkę umyć i drobno posiekać. Przygotować sos. Rozetrzeć sól, pieprz i cukier z octem. Dodać oliwę i drobno posiekana cebule. Wymieszać.
Do miski włożyć ogórki, zalać połową sosu i wstawić na 2 godz. do lodówki. Przed podaniem ułożyć na talerzu liście zielonej sałaty, na nich ogórki, posiekana pietruszkę z koperkiem, połać reszta sosu i przybrać listkami mięty.