Nóżki w galarecie

Tradycyjne danie kuchni polskiej: pyszne nóżki w galarecie!

Weronika Kwaśniak / miesiąc temu
DRUKUJ PRZEPIS
Nóżki w galarecie
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 5 nóżki cielęce
  • 2 nóżki wieprzowe
  • kilka ziaren czarnego pieprzu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • 2 cebule
  • włoszczyzna
  • 20 dag łoju wołowego
  • 2 białka
  • natka pietruszki
  • koperek
  • sól
  • pieprz
Krokiety z mięsem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na nóżki cielęce w galarecie! To tradycyjne danie kuchni polskiej, zwane inaczej zimnymi nóżkami. Można je uwielbiać albo nienawidzić, ale przynajmniej raz w życiu trzeba spróbować przyrządzić!

  1. Nóżki oczyść, zalej wodą tak, by je w całości przykrywała. Zagotuj nóżki, odlej wodę.
  2. Zalej ponownie około 2 litrami gorącej wody. Dodaj do niej ziarna pieprzu i ziela angielskiego.
  3. Cebulę oczyść i dodaj do wody.
  4. Dodaj włoszczyznę i łój wołowy.
  5. Zagotuj, zbierz dokładnie wszystkie szumy, gotuj na niewielkim ogniu (bez pokrywki) przez około 180 minut.

Gęś faszerowana po polsku - przepis

  1. Gdy nóżki będą miękkie, wyjmij je z wody.
  2. Płyn przecedź, posól do smaku.
  3. Sklaruj: białka ubij z wodą i wlej do galarety. Gotuj na średnim ogniu, aż galareta będzie przejrzysta.
  4. Z nóżek wyjmij wszystkie kości.
  5. Mięso pokrój w kostkę, posól. Marchewkę pokrój na plasterki.

Polewka piwna - przepis

  1. Dno foremki wyłóż liśćmi natki i posiekanym koprem, a potem  marchewką.
  2. Przykryj mięsem, zalej galaretą, wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)