Składniki
- 1 kg ziemniaków
-
4 plastry boczku
- 2 ½ szkl. wywaru z kurczaka
- ¼ szkl. octu z białego wina
- 1 szkl. poszatkowanej cebuli
- po łyżeczce soli i cukru, pieprz do smaku
- ¼ szkl. oleju roślinnego
- 2 łyżki łagodnej musztardy
- posiekany pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania
Ziemniaki gotujemy ok. 15 minut, aż do umiarkowanej miękkości. Odcedzamy i kroimy w 2 cm plastry. Boczek smażymy bez tłuszczu, aż stanie się chrupki. Wytopiony na patelni tłuszcz zachowujemy. Mieszamy razem w garnku wywar z kurczaka, ocet, cebulę i przyprawy (poza szczypiorkiem) i zagotowujemy. Olej, tłuszcz z boczku i musztardę delikatnie łączymy z ziemniakami. Całość zalewamy gorącą miksturą. Przed podaniem posypujemy danie pokruszonym boczkiem i szczypiorkiem.
Smakuje również na zimno!