Naleśniki z serem i szpinakiem

Pikantniejsze nadzienie uzyskasz, dodając ser pleśniowy.

DRUKUJ PRZEPIS
Naleśniki z serem i szpinakiem
A. Rogalski
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na ciasto naleśnikowe:

  • 25 dag mąki
  • 2 jajka
  • 0,5 l  mleka

Na nadzienie:

  • 30 dag białego sera
  • 50 dag szpinaku mrożonego
  • 10 dag kremówki
  • 2–3 łyżki orzechów piniowych (lub posiekanych orzechów włoskich czy arachidowych)
  • 1–2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Dodatki:

  • olej do smażenia naleśników
  • łyżka masła do formy
  • szklanka sosu bolońskiego
Jajecznica ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Jajka dokładnie zmiksuj z mlekiem, przesianą mąką i szczyptą soli. Jeśli ciasto jest za gęste, dodaj trochę wody. Odstaw na 30 minut.
  2. Rozgrzej patelnię, natłuść ją olejem. Wlewaj łyżką wazową ciasto w takiej ilości, aby rozlało się cienką warstwą na całej powierzchni patelni. Usmaż naleśniki z obu stron na jasnozłoty kolor.
  3. Mrożony szpinak włóż na patelnię. Ogrzewaj, aż odparuje większość płynu. Wymieszaj z kremówką, białym serem pokrojonym w kostkę i uprażonymi orzechami, dopraw czosnkiem, solą i pieprzem.
  4. Naleśniki posmaruj przygotowanym nadzieniem, zwiń w rulony. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem, ułóż naleśniki. Polej sosem bolońskim. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni i zapiekaj około 20 minut.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)