Naleśniki z serem

Naleśniki będą jeszcze smaczniejsze, jeśli przed podaniem obsmażysz je na złoto na maśle

DRUKUJ PRZEPIS
Naleśniki z serem
A. Rogalski
Liczba porcji: 6
Czas wykonania: 40 min
Poziom trudności: średni
Składniki:

Na ciasto naleśnikowe:

  • 30 dag mąki
  • 2 jajka
  • 0,25 l mleka
  • 0,25 l wody
  • sól
  • olej do smażenia

Na nadzienie:

  • 50 dag mielonego twarogu
  • 6 łyżek śmietany lub jogurtu
  • 2–3 łyżki miodu
  • łyżeczka skórki z cytryny
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2–3 łyżki posiekanych migdałów
  • cukier do smaku

Na sos owocowy:

  • 30 dag drobnych miękkich owoców jagodowych (malin, jagód, porzeczek, truskawek, poziomek)
  • 5–6 łyżek dżemu z owoców leśnych
  • 2–3 łyżki cukru
Zapiekana owsianka z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. W wysokim naczyniu zmiksuj jajka z mlekiem i wodą. Wsyp przesianą mąkę i szczyptę soli. Ponownie zmiksuj składniki na jednolite ciasto. Odstaw na 30 minut.
  2. Przed smażeniem ciasto zamieszaj. Jeśli byłoby za gęste, dodaj trochę wody, a jeżeli za rzadkie – dosyp mąki. Na natłuszczonej patelni usmaż cienkie naleśniki na złoty kolor z obu stron.
  3. Twaróg zmiksuj ze śmietaną, miodem, skórką cytrynową i migdałami. Dopraw do smaku cukrem. Naleśniki posmaruj nadzieniem i zwiń w rulony.
  4. Owoce jagodowe przebierz, umyj. Zmiksuj z cukrem i dżemem z owoców leśnych. Sos podgrzej w rondelku i podawaj do polewania naleśników.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)