Muffinki z warzywami

Pyszna przekąska - możesz ją zabrać np. do pracy!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Muffinki z warzywami
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek tartego parmezanu (lub sera żółtego)
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 3 duże jajka
  • 8 łyżek oleju
  • łyż­ka masła
  • 10 dag szynki  
  • kawałek (5 cm) pora
  • 1/4 strąka papryki
  • 4 łyżki kukurydzy z puszki  
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • masło i mąka do foremek
Muffinki z dyni - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na babeczki warzywne!

  1. Pora i paprykę przesmaż na maśle.
  2. Mąkę wymieszaj z serem, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, pieprzu i gałki muszkatołowej.
  3. Jogurt wymieszaj z olejem, jajkami.
  4. Wlej do mąki i szybko połącz składniki za pomocą miksera.
  5. Dodaj kukurydzę, szynkę i podsmażone warzywa.
  6. Masę przełóż do foremek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką.
  7. Piecz około 30 minut w 185°C.

Sprawdź inne przepisy na przekąski:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
gunia79/2 lata temu
taaaak danie wegetariańskie? to co w składnikach robi 10dag szynki???!!!