Młoda kapusta szarpana

Prawdziwy smak wiosny!

Weronika Kwaśniak / 6 miesięcy temu
DRUKUJ PRZEPIS
Młoda kapusta szarpana
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • główka białej kapusty (najlepiej młodej)
  • 80 dag różnego rodzaju mięs (wołowina, wieprzowina)
  • olej
  • cebula
  • 3 pomidory
  • 3 jabłka
  • sól
  • pieprz
Gołąbki bez zawijania - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na młodą kapustę szarpaną!

  1. Kapustę pokrój w grube, nieregularne kawałki (stąd nazwa szarpana), sparz wrzątkiem, żeby zmiękła, odcedź.
  2. Mięso pokrój w kostkę, obsmaż na tłuszczu razem z pokrojoną w kostkę cebulą.
  3. W dużym garnku układaj warstwami kapustę i mięso.
  4. Całość posól i dość obficie popieprz.
  5. Podlej niewielką ilością wody.
  6. Duś, aż mięso zmięknie.
  7. Pod koniec duszenia dodaj obrane i pokrojone w cząstki pomidory oraz kawałki jabłek.
  8. Dopraw do smaku.

Zobacz więcej wiosennych przepisów:

Szparagi - proste przepisy na dania ze szparagów
Przepisy Ani Starmach na wiosnę - 11 lekkich pomysłów
Tarta z rabarbarem - przepis
Co zrobić z rzodkiewki - 23 pomysły
Młoda kapusta - przepisy na dania z młodej kapusty

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)