Miodowe gruszki z żurawiną

Grill to wspaniały sposób na przygotowanie owoców!

DRUKUJ PRZEPIS
Miodowe gruszki z żurawiną
A. Rogalski
Czas wykonania: 15 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 4 twarde gruszki
  • 4 łyżki miodu gryczanego
  • 1 cytryna
  • 6 łyżek dżemu żurawinowego
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • łyżeczka startego imbiru
  • kieliszek brandy lub innego aromatycznego alkoholu
Imbirowa kruszonka z owocami - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:
  1. Gruszki umyj, obierz, przekrój wzdłuż na połówki i łyżeczką usuń gniazda nasienne. Z cytryny cienko zestrugaj skórkę i wyciśnij sok.
  2. Gruszki skrop sokiem cytrynowym i alkoholem. Posmaruj miodem wymieszanym z masłem i imbirem. Ułóż na tackach do grillowania przekrojoną częścią do dołu.  Piecz 5–6 minut nad żarzącymi się węglami.  
  3. Gruszki odwróć na drugą stronę. Posmaruj ponownie mieszanką miodową. W miejsce po gniazdach nasiennych włóż żurawiny. Piecz teraz 7–8 minut, aż gruszki będą miękkie.
  4. Podawaj na gorąco posypane cienko pokrojoną skórką pomarańczową.
DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)