Minipizza ze szpinakiem

Chrupiące ciasto i pyszny farsz!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Minipizza ze szpinakiem
www.beatapolatynska.pl/licencja
Poziom trudności: średni
Składniki:
Na ciasto:
  • 3 szklanki maki
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 2 łyżki oliwy
  • szklanka ciepłej wody
  • płaska łyżeczka cukru
  • szczypta soli
Na sos:
  • 2 szklanki kremówki
  • 2 średnie cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • płaska łyżeczka mąki
  • sól
  • pieprz
  • świeże zioła: tymianek, rozmaryn, natka pietruszki
Na nadzienie:
  • 30 dag mrożonego (lub świeżego) szpinaku w liściach
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 10 dag startego sera żółtego
Ciasto francuskie ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Sprawdź przepis na pizzę ze szpinakiem!

  1. Przesiej do miski mąkę, dodaj drożdże, sól oraz cukier i wymieszaj.
  2. Wlej oliwę i wodę, wymieszaj łyżką, po czym krótko zagnieć dłońmi.
  3. Ciasto włóż do miski, przykryj folią spożywczą i pozostaw w ciepłym miejscu na 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość ponad dwukrotnie.
  4. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy, dodaj mrożony szpinak i duś na niewielkim ogniu, aż woda odparuje.
  5. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i smaż chwilkę.
  6. Dopraw solą i pieprzem.
  7. Na sos cebule drobno posiekaj i podsmaż je na oliwie.
  8. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.
  9. Wlej śmietankę, dopraw solą i pieprzem.
  10. Gotuj, mieszając, przez kilka minut, aż sos nieco zgęstnieje.
  11. Gdyby sos nie za bardzo gęstniał, dodaj płaską łyżeczkę mąki wymieszaną z niewielką ilością zimnej wody.
  12. Na koniec sos wymieszaj z posiekanymi ziołami.
  13. Po dwóch godzinach ciasto przełóż na posypaną mąką stolnicę.
  14. Podziel na 2 części, każdą rozwałkuj dość cienko (ok. 0,5 cm).
  15. Szerokim kieliszkiem lub okrągłą salaterką wykrawaj pizze i przekładaj je na wyłożoną papierem do pieczenia płaską blachę, w odstępach ok. 2 cm.
  16. Na każdy placek nałóż po łyżce sosu i szpinaku.
  17. Listki szpinaku skrop lekko oliwą.
  18. Posyp serem żółtym.
  19. Pizze piecz 15-20 minut w temp. 250 st. C, aż boki i spód ciasta będą chrupiące i dość mocno zrumienione.

Sprawdź inne dania ze szpinakiem:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)