POLECAMY

Marchewka z groszkiem na 2 sposoby: tradycyjna i w bardziej niecodziennej wersji

Marchewka z groszkiem to jeden z najpopularniejszych dodatków do obiadu. Zobacz, jak go przygotować!

Weronika Kwaśniak / tydzień temu
Marchewka z groszkiem na 2 sposoby: tradycyjna i w bardziej niecodziennej wersji fot. Fotolia

Marchewka z groszkiem to jeden z najbardziej kultowych dodatków do obiadu. W sklepach można znaleźć nawet gotowe mieszanki mrożone, co świadczy o popularności tej przekąski. Aby marchewka z groszkiem miała idealny smak, należy dodać do niej oprócz soli również odrobinę cukru. Danie często jest wzbogacane tzw. białą zasmażką.

Marchewka z groszkiem z białą zasmażką

Oto składniki na marchewkę z groszkiem i białą zasmażką:

  • 3 marchewki,
  • puszka groszku,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka masła,
  • cukier,
  • sól.

Jak zrobić marchewkę z groszkiem i białą zasmażką? Marchewkę obierz, wyszoruj i posiekaj w kostkę. Wrzuć ją do garnka, a potem zalej wodą ale tylko w takiej ilości, by lekko zakryła marchewkę. Dodaj odrobinkę soli, przykryj i gotuj na niewielkim ogniu, aż warzywo będzie miękkie. Potem zdejmij z ognia, groszek odsącz i dodaj do marchewki.

Na patelni roztop masło, wsyp mąkę. Mieszając, przesmaż. Taką zasmażką zalej marchewkę z groszkiem i jeszcze podgotuj, aby powstał aksamitny sos. Dopraw ponownie odrobiną soli i dodaj cukier.

Zobacz też przepis na surówkę z marchewki

Marchewka z groszkiem i kukurydzą

To ciekawy wariant tradycyjnej przekąski. Oto składniki na marchewkę z groszkiem i kukurydzą:

  • puszka groszku,
  • puszka kukurydzy,
  • 500 g marchewki,
  • 4 łyżki gęstej śmietany,
  • sok z cytryny,
  • pieprz,
  • sól,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżka mąki pszennej,
  • łyżka masła.

Jak zrobić marchewkę z groszkiem i kukurydzą? Marchewkę obierz, wyszoruj i pokrój w kostkę. Włóż do garnka i zalej taką ilością wody, by tylko delikatnie zakrywała warzywo. Dodaj masło i cukier, przykryj, a potem gotuj do miękkości.

Na patelnię wlej śmietanę, dodaj mąkę i sól, przesmaż ciągle mieszając. Dodaj odrobinę wody z gotującej się marchewki. Wymieszaj, zapraw marchewkę. Dodaj też odsączoną kukurydzę i groszek. Wymieszaj, przypraw pieprzem, solą i odrobiną soku z cytryny.

Zobacz więcej przepisów na przekąski

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)