Kulki ryżowe

Z dodatkiem salami i mozzarelli!

Weronika Kwaśniak
DRUKUJ PRZEPIS
Kulki ryżowe
Zdjęcia, stylizacja i potrawy: Artur Rogalski, Ewa Gmiter-Rogalska, Anna Borowska/licencja
Liczba porcji: 30
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • szklanka ryżu
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • kurkuma
  • 1/2 papryki czerwonej
  • olej
  • 15 dag mozzarelli
  • 10 dag salami
  • 2 duże jajka
  • 5 czubatych łyżek mąki
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
Ciasto francuskie ze szpinakiem - Kasia gotuje z Polki.pl
Przygotowanie:

Zobacz przepis na kulki ryżowe!

  1. Ryż ugotuj w bulionie z dodatkiem szczypty kurkumy, ostudź.
  2. Paprykę pokrój w małą kostkę, przesmaż na oleju.
  3. Mozzarellę zetrzyj. Salami pokrój w kostkę.
  4. Ryż wymieszaj z jajkami i mąką.
  5. Połącz z papryką, mozzarellą i salami. Dopraw do smaku.
  6. Z powstałej masy zwilżonymi dłońmi formuj niewielkie kulki.
  7. Każdą panieruj w tartej bułce.
  8. Kładź na dużą ilość średnio rozgrzanego oleju. Usmaż na złoty kolor.
  9. Po zdjęciu z patelni kulki połóż na talerzu wyłożonym papierowymi ręcznikami, aby usunąć nadmiar tłuszczu.

Zobacz inne przepisy na przekąski:

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)